czwartek, 30 października 2014

Rozpoczynamy projekt




ZSP - GIMNAZJUM w BRZEŹNICY

CULINARY TRAVELS ACROSS BRZEŹNICA COMMUNITY


30 uczestników podzieliło się na grupy 2, 3 lub 4-osobowe i zaplanowało kto i kiedy wykona pierwsze odcinki wideobloga. Pracę rozpoczęły trzecioklasistki.


OCTOBER 2014


TUNA SALAD


CHICKEN SALAD


SPEKTAKL "FRANKENSTEIN"

W poniedziałek 20 października trzydziestka uczniów naszej szkoły biorących udział w projekcie CULINARY TRAVELS ACROSS BRZEŹNICA COMMUNITY oraz 21 uczniów spoza projektu , ale zainteresowanych nauką języka angielskiego, obejrzało spektakl w języku angielskim pt. FRANKENSTEIN.
Artystyczna wizja reżysera prezentująca losy Victora Frankensteina i stworzonego przez niego Potwora znacznie odbiega od oryginału Mary Shelley, jednak mamy nadzieję, że komediowa wersja tej gotyckiej powieści z okresu romantyzmu przypadła do gustu gimnazjalistom.



FULL ENGLISH BREAKFAST
W czwartek (23 października) 2 grupy realizujące rozszerzony program z języka angielskiego zamiast siedzieć grzecznie na tradycyjnej lekcji języka angielskiego, objadały się frytkami, jajkami sadzonymi, kiełbaskami i bekonem wchodzącymi w skład śniadania angielskiego.

Przedsięwzięcie, wyglądające na logistycznie niewykonalne (45 minut na przygotowanie, zjedzenie i posprzątanie po 24 osobach) okazało się sukcesem, zaś problem zbyt dużej ilości jedzenia został rozwiązany dzięki uprzejmości trzecioklasistów mających fakultet w sąsiadującej z zapleczem kuchennym sali gimnastycznej…




NOVEMBER 2014



TUNA LAYER SALAD



STRAWBERRY PANCAKES




DECEMBER 2014



FRENCH PANCAKES AND AMERICAN PANCAKES




PANCAKES

W czwartek 4 grudnia grupy realizujące rozszerzony program z języka angielskiego zakończyły cykl lekcji związany ze świętami obchodzonymi w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych.

Przez ostatni miesiąc pierwszoklasiści omawiali angielskie i amerykańskie tradycje związane z obchodami świąt, które znamy i w naszym kraju (Dzień Matki, Wielkanoc, Nowy Rok, Boże Narodzenie czy Prima Aprilis), ale także poznali święta i tradycje charakterystyczne dla angielskiego obszaru językowego takie jak Święto Dziękczynienia, Dzień Świstaka, Dzień Guy’a Fawkes’a, Dzień Kolumba czy Dzień Naleśnika. Z Dniem Naleśnika zapoznali się organoleptycznie, smażąc i konsumując placuszki polane syropem klonowym.


JANUARY / FEBRUARY 2015

CHICKEN SALAD II




ZAJĘCIA W CZASIE FERII

W czasie ferii zajęcia kulinarne połączone z aktywną nauką języka angielskiego prowadzone przez gimnazjalistów z  ZSP w Brzeźnicy realizujących projekt CULINARY TRAVELS ACROSS BRZEŹNICA COMMUNITY zostały wpisane w kalendarium zajęć proponowanych przez CKiP w Brzeźnicy.
W czasie kulinarnych warsztatów ponad trzydzieścioro uczniów Szkoły Podstawowej w Brzeźnicy (wtorek 18 lutego)  i dziesięcioro uczniów uczęszczających na zajęcia świetlicowe do Domu Polsko-Słowackiego w Bachorowicach (czwartek 20 lutego) miało okazję zapoznać się ze słownictwem związanym z żywieniem, wziąć udział w konkursach i zabawach w języku angielskim oraz spróbować przygotowanych przez uczniów gimnazjum amerykańskich placuszków z syropem klonowym.


















Uczniowie gimnazjum realizujący projekt CULINARY TRAVELS ACROSS BRZEŹNICA COMMUNITY przygotowali specjalna ofertę edukacyjną na ferie dla młodszych koleżanek i kolegów ze szkoły podstawowej. W poniedziałek (16 lutego), środę (18 lutego) i piątek (19 lutego) gimnazjaliści z Brzeźnicy prowadzili zajęcia z języka angielskiego dla uczniów klas I - III w budynku szkoły w Brzeźnicy.
Pod opieką starszych kolegów i nauczycieli uczniowie szkoły podstawowej metodami aktywnymi (gry i zabawy, obrazki do kolorowania, wyklejanki, krzyżówki oraz praca z komputerem) poznawali i utrwalali słownictwo z zakresu liczb, kolorów, części ciała oraz zwierząt. Za poprawnie wykonane ćwiczenia otrzymywali słodkie nagrody. W poniedziałek i środę na zajęciach gościliśmy też uczniów z klas I-III ze Szkoły Podstawowej w Jaśkowicach wraz nauczycielką angielskiego Panią Ewą Kozysą-Pasierbek. Na wspólnej nauce i zabawie wszystkim upłynął czas miło i szybko.

Opieka nad uczniami i organizacja zajęć:
Poniedziałek:
Nauczyciele – Ewa Kozysa – Pasierbek, Danuta Tracz, Jolanta Wacław, Edyta Kłeczek
Uczniowie – Ania Kowalówka (IIc), Natalia Czubaj (IIa), Ola Kumala (IIa), Kacper Bednarz (IIb), Natalia Stec (IIb)
Środa:
Nauczyciele - Ewa Kozysa – Pasierbek, Elżbieta Nastałek, Danuta Tracz, Edyta Kłeczek
Uczniowie – Kasia Pamuła (IIIc), Tomek Arament (IIIc), Michał Zając (IIIc), Dominik Duda (IIId), Filip Śnieżek (IIa), Krystian Wąsiołek (IIb)
Piątek:
Nauczyciele – Monika Jezierska, Danuta Tracz, Edyta Kłeczek
Uczniowie – Marysia Gajos (IIIc), Sylwia Jucha (IIIc), Weronika Woźniczka (IIIc), Asia Oleksy (IIIb), Weronika Żuk (IIIb), Michał Zając (IIIc)












SPAGHETTI 



MEXICAN ENCHILADAS



MARCH 2015

BRAZILIAN BRIGADEIRO 




PUFF PASTRY MUMMIES 



WIZYTA NA LOTNISKU 

W środę 18 marca uczniowie realizujący projekt z języka angielskiego uczestniczyli w wycieczce na lotnisko Jana Pawła II w Krakowie korzystając z oferty lotniska w zakresie poszerzania wiadomości z języka angielskiego.

W czasie wycieczki uczniowie poznali słownictwo niezbędne do swobodnego poruszania się po lotnisku , przeszli ścieżkę pasażera oraz obserwowali startujące i lądujące samoloty z tarasu widokowego.






APRIL 2015

FRUIT SALAD

 



NATIVE SPEAKER W NASZEJ SZKOLE

W piątek 10 kwietnia w ramach zajęć z języka angielskiego uczniowie klas trzecich (grupy zaawansowane oraz niektórzy uczniowie biorący udział w projektach z języka angielskiego) mieli okazję uczestniczyć w lekcji poprowadzonej przez współpracującą z Uniwersytetem Jagiellońskim Danielle Roth.
Danielle jest native speakerem języka angielskiego i pochodzi z Pensylwanii w USA. W czasie zajęć opowiedziała uczniom jak wygląda życie amerykańskiego nastolatka – zarówno to w szkole, jak i poza nią.









KEBAB LAYER SALAD



MAY 2015

MEDITERRANEAN SALAD




DNI JĘZYKA ANGIELSKIEGO 

Dzięki pomocy i wsparciu finansowemu Programu English Teaching tegoroczne Dni Języka Angielskiego były obchodzone w naszej szkole hucznie i na bogato. Zaczęliśmy skromnie, jak co roku, od konkursu wiedzy o Wielkiej Brytanii. Eliminacje pisemne dla wszystkich uczniów klas pierwszych odbyły się w czwartek 21 maja 2015 r. Do ścisłego finału, który odbył się 22 maja 2015 r. na szkolnej sali gimnastycznej zakwalifikowało się ośmioro uczniów – po dwoje z najlepszymi wynikami z każdej pierwszej klasy.
Zwycięzcami konkursu szkolnego zostali uczniowie z I b – Martyna Kapusta i Tomasz Wilczak. GRATULUJEMY!!!!! Mamy nadzieję, ze nagrody ufundowane przez Dyrekcję ZSP w Brzeźnicy oraz gadżety reklamowe wydawnictwa Pearson zachęcą wszystkich uczestników do pogłębiania wiedzy i kształcenia umiejętności w zakresie tego przedmiotu. Po konkursie trzy grupy uczniów miały możliwość uczestniczenia w zajęciach z native speakerem. Tak jak poprzednio była to Danielle Roth, z którą kontakt nawiązaliśmy dzięki Programowi English Teaching. Uwieńczeniem trzydniowych obchodów święta języka angielskiego były zajęcia z Amerykaninem polskiego pochodzenia – Johnem Cudakiem (25 maja 2015 r.). Pięć godzin zajęć dla różnych grup (w sumie skorzystało aż 100 uczniów) na temat Imperium Brytyjskiego zapewniła nam Nauka Bez Granic, a zasponsorował nieoceniony w promowaniu różnych inicjatyw związanych z  nauką języka angielskiego Program English Teaching.
Zachęcamy do kliknięcia zakładki ‘Easy English’ –(LINK)  można tam obejrzeć wszystkie zdjęcia z Dni Języka Angielskiego, dowiedzieć się co ciekawego dzieje się na lekcjach angielskiego, a w zakładce ‘FOR STUDENTS’ znaleźć ciekawe strony, które pomogą w nauce tego przedmiotu.


CHICKEN CURRY 

 


JUNE 2015

DACQUOISE




GRA MIEJSKA W KRAKOWIE


Dnia 22 czerwca br. uczestnicy projektu "Culinary Travels across Brzeźnia Community" wzięli udział w grze miejskiej w Krakowie.. Uczniowie wykonywali zadania, których polecenia były podane w języku angielskim.
Powinni byli m.in. porozmawiać z obcokrajowcem odwiedzającym Kraków i zapytać go o wrażenia z pobytu w Polsce, znaleźć wskazane pomniki, popiersia, hotele i kościoły a także odnaleźć zabytkowy napis zawierający błąd ortograficzny. Uczniowie bardzo dobrze poradzili sobie z zadaniami. W galerii zdjęć można obejrzeć m.in. rezultaty poleceń: 
Take a photo of: 
you and a dragon
you and pigeons
you and a horse carriage
you and a bench








PIZZA




JULY  / AUGUST 2015

WAKACYJNE ZAJĘCIA W PRZEDSZKOLU

W czasie wakacji gimnazjaliści biorący udział w projekcie Culinary Travels across Brzeźnica Community  pomagali jako asystenci a także sami prowadzili zajęcia dla dzieci uczęszczających w lipcu do przedszkola przy ZSP w Brzeźnicy. Przedszkolaki poznały nowe zabawy ruchowe, angielskie rymowanki a także miały okazję ćwiczyć znajomość prostych słówek, takich jak nazwy kolorów czy nazwy zwierząt. Uczestnicy projektu doskonale poradzili sobie w roli nauczycieli a ich młodsi koledzy i koleżanki chętnie i aktywnie brali udział w zajęciach.



MINI TARTS




WAKACJE Z ANGIELSKIM W DOMU POLSKO-SŁOWACKIM W BACHOROWICACH

Podobnie do ferii zimowych, dwa wakacyjne przedpołudnia w świetlicy w Domu Polsko-Słowackim w Bachorowicach zagospodarowali dzieciom gimnazjaliści uczestniczący w projekcie Culinary Travels across Brzeźnica Community.
Prowadzili gry językowe - BINGO i domino, pomagali i udzielali wskazówek młodszym kolegomw czasie ćwiczeń językowych dotyczących kategoryzacji słownictwa a także zachęcali do zabaw ruchowych w rytm angielskich piosenek. 





SEPTEMBER 2015

CHOCOLATE TRUFFLES IN COCONUT



RAJD INTEGRACYJNY KLAS PIERWSZYCH

Już po raz dziewiąty odbył się Rajd Integracyjno – Profilaktyczny dla pierwszych klas Gimnazjum. Trasa rajdu biegła polsko – słowacką ścieżką przyrodniczą przez Pasmo Draboż do Domu polsko – słowackiego w Bachorowicach.
W tegoroczny rajd włączone zostały działania uczniów realizujących projekt PODRÓŻE KULINARNE PO GMINIE BRZEŹNICA. Projekt CULINARY TRAVELS ACROSS BRZEŹNICA COMMUNITY realizowany jest w ramach Programu Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności ENGLISH TEACHING, którego krajowym operatorem jest Nidzicka Fundacja Rozwoju NIDA.
Dzień przed rajdem Kulinarni Podróżnicy przygotowali słodką przekąskę dla kolegów z klas pierwszych – pysznymi kuleczkami z mielonych ciastek, czekolady, orzechów i kokosu częstowali pierwszaków. Nie zabrakło akcentu amerykańskiego – talerze z kuleczkami ozdobione były amerykańskimi flagami. Odpoczynek i przekąska nastąpiły po kilkukilometrowym spacerze, w trakcie którego uczniowie wykonywali zadania związane 
z profilaktyką uzależnień, przygotowywali prezentacje klas oraz rozwiązywali dwa zadania 
w języku angielskim. Po podsumowaniu wszystkich zadań, okazało się, że najlepszymi anglistami są uczniowie klasy Ia,  natomiast klasa Ic najlepiej się zaprezentowała i bezbłędnie rozwiązała zadania z profilaktyki. W nagrodę dostali jeden dzień „bez pytania”. J
 Wszystkim uczniom i wychowawcom gratulujemy!!!
Organizacja Rajdu była możliwa dzięki Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych z Brzeźnicy, która jak co roku ufundowała dla uczniów pamiątkowe buttony oraz słodki poczęstunek.









WARSZTATY HISTORYCZNO-JĘZYKOWE

W dniach 22 – 25 września 2015 r. gościliśmy w naszej szkole uczniów i nauczycielki ze szkoły w Daszewicach koło Poznania. Dla naszych gości uczniowie klas drugich realizujący rozszerzony program z języka angielskiego zorganizowali pobyt połączony z warsztatami historyczno - językowymi. Jeszcze przed wakacjami opracowali szczegółowy plan ich pobytu łączący w sobie różnorodne zajęcia z języka angielskiego i historii. Nie zabrakło też czasu na rozrywkę w Energylandii i zajęcia integracyjne dla uczniów obydwu szkół.
PLAN WARSZTATÓW:
Wtorek
11.45 – powitanie grupy z Daszewic, wręczenie folderów zawierających informacje o Drodze Królewskiej (w języku angielskim) przygotowanych przez naszych uczniów w ramach realizacji projektu edukacyjnego
12.00 – spacer Drogą Królewską w kierunku Wawelu
13.00 – zwiedzanie Wawelu (skarbiec, zbrojownia, katedra, dzwon Zygmunt, groby królewskie)
15.00 – spacer po Rynku Głównym, posiłek
18.00 – powrót do Brzeźnicy (uczniowie ZSP w Brzeźnicy), przejazd na miejsce noclegu do Domu Polsko-Słowackiego w Bachorowicach (uczniowie z Daszewic)
Środa
9.30 – wyjazd do parku rozrywki Energylandia w Zatorze
19.00 - projekcja filmu w angielskiej wersji językowej
Czwartek
9.00 – prezentacja o zrealizowanych w naszej szkole projektach eTwinning (z okazji dziesięciolecia programu eTwinning), konkurs wiedzy o eTwinning
11.00 – historyczne quizy i aplikacje w języku angielskim
12.30 – prezentacja na temat miejscowości w Spichlerzu Książki
15.00 – zwiedzanie kopalni soli w Wieliczce z przewodnikiem oprowadzającym w języku angielskim
18.00 – wspólne ognisko połączone z konsumowaniem prażonych ziemniaków specjalnie na tę okazję przygotowanych przez uczestników projektu CULINARY TRAVELS ACROSS BRZEŹNICA COMMUNITY
Piątek
10.00 – zwiedzanie muzeum KL Auschwitz-Birkenau
14.00 – wyjazd do Krakowa i zwiedzanie muzeum: Podziemia Rynku w Krakowie




STEAMED POTATOES



VANILLA AND APPLE LAYER CAKE





OCTOBER 2015

PISCHINGER



APPLE PANCAKES




CHOCOLATE BROWNIE




YOGHURT DESSERT





NOVEMBER / DECEMBER 2015

ENGLISH BREAKFAST




TIRAMISU




3-BIT FUDGE CAKE




ZAJĘCIA Z NATIVE-SPEAKEREM



W piątek 11 grudnia 2015 r. zakończyły się zajęcia z native speakerem dla uczestników projektu CULINARY TRAVELS ACROSS BRZEŹNICA COMMUNITY.
Zajęcia o tematyce kulturowej z użyciem metod audio-wizualnych, jak i poprzednio, poprowadziła Pani Izabela Buassa. Zajęcia tego typu wzbogacają wiedzę uczniów w dziedzinie kultury i zwyczajów krajów anglojęzycznego obszaru językowego i są świetnym uzupełnieniem nauki języka w szkole.




CHICKEN ROLLS




PORK WELLINGTON TENDERLOIN




PODSUMOWANIE PROJEKTU

Wraz z końcem grudnia zakończono projekt CULINARY TRAVELS ACROSS BRZEŹNICA COMMUNITY .
Po projekcie pozostały nam wspomnienia wspólnej zabawy przy kręceniu videobloga, łatwe przepisy na pyszne potrawy oraz nadzieja na więcej…
Sponsorzy English Teaching także o nas nie zapomnieli i dla uczestników projektu przesłali 
upominki związane z Programem.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz